Ooit draaischijf van het dorpsleven, vandaag een fraaie brok erfgoed.   De Kempense molens vertellen ons een fascinerend verhaal.  De vernieuwde Molenroute - twee lussen van 50 kilometer langs het fietsknooppuntennetwerk - verbindt tien molensites in het hart van de Antwerpse Kempen. Van een fiere windmolen over een zeldzame olierosmolen tot een fotogenieke watermolen. De fietslus wordt extra sfeervol tijdens een van de molendagen.

Geslaagde mix fietsen en erfgoed

Toerisme Provincie Antwerpen combineerde de bestaande Molenroute en Watermolenroute.  Het resultaat? Twee lussen van 50 kilometer langs het populaire fietsknooppuntennetwerk, met telkens vijf opmerkelijke molensites.

Bruno Peeters, gedeputeerde voor toerisme: “De prachtige combinatie van fietsen en erfgoed is uniek. De molens en hun omgeving zijn vaak beschermd. Het zijn uitgelezen plekken om even halt te houden, van het landschap te genieten en tegelijkertijd een boeiende brok geschiedenis mee te pikken.”

Extra sfeer tijdens molendagen

Gedeputeerde voor Erfgoed Luk Lemmens: “Dankzij de financiële steun van de Provincie Antwerpen en de tomeloze inzet van vzw Levende Molens en vrijwillige molenaars gingen de voorbije jaren tientallen molens opnieuw draaien. Draaiende molens vergen heel wat minder onderhoud, want rust roest. De Provincie Antwerpen zet zich in om de molens operationeel te houden. Het zijn immers parels van ons provinciaal erfgoed.”

Tijdens de provinciale molendagen heerst er een gezellige drukte. De wieken dansen in de wind, de molenaar geeft demonstraties en er is volop animatie. Vaak kun je meel kopen of molenlekkers proeven.

Bert Geboers, directeur Toerisme Provincie Antwerpen: “De komende provinciale molendagen - zondag 25 augustus en zondag 29 september - vormen een prima gelegenheid om de Molenroute uit te proberen. De extra animatie in en om de molens zorgt dan voor een bijzonder extraatje tijdens je fietstocht.”

Molenroute praktisch

De Molenroute bestaat uit twee lussen.  De noordelijke lus is 57 kilometer lang, vertrekt aan het Netepark in Herentals en loopt door Grobbendonk, Zandhoven, Vorselaar, Lille en Kasterlee.

De zuidelijke lus is 52,5 kilometer lang, vertrekt aan de Kaasstrooimolen in Heist-op-den-Berg en doet de gemeenten Heist-op-den-Berg, Herenthout, Grobbendonk, Olen en Herentals aan.

Onderweg volg je de rechthoekige, groen-witte borden met nummers van het fietsknooppuntennetwerk.  De gratis flyer van de Molenroute is verkrijgbaar bij de toeristische infokantoren van bovenvermelde gemeenten.  Je kunt de flyer downloaden op www.antwerpsekempen.beGraag meer info over de Kempense molens? Activiteitenkalender en Vlaamse Molengids met bijbehorende molenkaart op www.levendemolens.be.